Rouwbegeleiding

ç

rouwbegeleiding

Wanneer er een dierbare komt te overlijden komt er vaak veel op je af. Vooral wanneer het om een onverwacht overlijden gaat kan de klap soms groot zijn. Maar een overlijden is altijd heftig en zwaar, of je het nu aan zag komen of niet. Soms kunnen mensen zich daarin verloren voelen. Dan voelt het verlies simpelweg te groot om dit emotioneel aan te kunnen. In die gevallen is rouwbegeleiding een mogelijke oplossing. Een rouwbegeleider kan een nabestaande door deze zware en emotioneel belastende periode heen helpen.

Wat is rouwbegeleiding?

Bij rouwbegeleiding ligt de focus op verlies en overlijden. Hoe moet je omgaan met verlies? Hoe verwerk je zoiets? Verlies is een proces van verwerking dat soms ongelooflijk veel tijd en energie kan kosten. Sommige mensen voelen zich verloren, ook in het contact met andere mensen, die bijvoorbeeld steeds aan hen vragen hoe het gaat. Rouwbegeleiding kan een rol vervullen in dat proces. Deze begeleiders kunnen rouwenden een luisterend oor bieden. Daarnaast kunnen zijn begeleiding geven in verschillende stappen die men kan nemen in een periode van rouw. Zij zijn zich er altijd van bewust dat rouw voor iedereen anders werkt. Zij weten dat er geen richtlijn is voor dit proces. Dat er geen goed of fout is, maar dat het iets is waar je hoe dan ook doorheen moet.

Rouw

Zoals gezegd kan rouwen een heel heftig proces zijn. Je kunt daarbij door verschillende fases heen gaan. Vaak zie je dat mensen in de eerste instantie in een praktische modus geraken, omdat er veel geregeld moet worden. Wanneer alles achter de rug is komt voor sommige mensen pas echt de klap. En vaak zijn alle omstanders dan alweer weg. Rouwen wordt dan zwaar. Emotioneel, maar ook lichamelijk. Veel mensen kunnen lichamelijke klachten ontwikkelen door slaapgebrek, spanning of stress. Er ook kunnen concentratieproblemen ontstaan of zelfs gevoelens van depressie. Het is daarom extra belangrijk om hulp te zoeken wanneer je het gevoel krijgt dat je een verlies niet zelf kunt verwerken.

Geen goed of fout

Wat voor veel rouwbegeleiders een belangrijke regel is, is juist dat er geen regels zijn voor rouwen. Vaak kunnen mensen die met verlies proberen om te gaan vragen hebben over wat nou normaal is in hun situatie. Het antwoord is dan ook dat daar geen antwoord op is. Iedereen gaat het proces op een andere manier door, iedereen beleeft zoiets op de eigen manier. De een doet er lang over, de ander kort. Het maakt niet uit. Er is geen goed of fout. Het enige wat telt is dat je uiteindelijk in staat wordt gesteld het verlies een plek te geven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *