Trainen door middel van EMS fitness

elektro musculaire stimulatie

De afkorting EMS staat voor elektro musculaire stimulatie, ook wel spierstimulatie genoemd. EMS fitness is een trainingsprogramma waarbij de spieren worden gestimuleerd en versterkt door middel van elektroden welke in een speciaal pak zijn verwerkt. De kracht die wordt uitgestraald door deze elektroden kunnen met behulp van een extern EMS trainingsapparaat worden ingesteld. Wanneer je pas begint met EMS fitness zullen deze impulsen minder krachtig en van kortere duur zijn, dan wanneer je al meer ervaring hebt met EMS fitness. Wanneer je graag meer zou willen gaan bewegen kun je natuurlijk kiezen voor een lidmaatschap bij een sportschool. Echter kost sporten in een sportschool best wat tijd. Wanneer je niet over deze tijd beschikt, of je wil niet veel tijd besteden aan lichaamsbeweging kun je ook voor een andere trainingsmethode kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld EMS fitness volgen.

Wat houdt EMS fitness in?

EMS fitness is een effectieve trainingsvorm voor het hele lichaam. Door het volgen van EMS fitness worden spiergroepen getraind. Door het volgen van EMS fitness wordt het uithoudingsvermogen op een positieve manier beïnvloedt en ervaar je meer vitaliteit. Bij EMS fitness wordt er gebruik gemaakt van elektroden. Door het aantrekken van een speciaal pak waar elektroden in verwerkt zitten, worden de impulsen die worden afgegeven overgebracht op de huid. Op de huid worden de impulsen verwerkt en activeren de grootste en belangrijkste spiergroepen van ons lichaam. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de buikspieren, borstspieren, rugspieren, armspieren etc. Zelfs de dieper gelegen spieren in het lichaam worden met behulp van deze impulsen geactiveerd. Vaak kosten het sporten in een sportschool veel tijd. Je bent al snel een aantal uur aan het trainen in de sportschool. Bij EMS fitness is dit echter niet geval. Gemiddeld duurt een trainingssessie bij EMS fitness ongeveer twintig minuten. Door het volgen van EMS fitness is er genoeg vrije tijd over voor bijvoorbeeld je familie. EMS fitness kan gebruikt worden ter vervanging van gewone fitness, maar het heeft ook een positief effect op de genezing van blessures of ter voorkoming hiervan.

Voordelen EMS fitness

EMS fitness heeft veel voordelen. Buiten het feit dat het relatief weinig tijd in beslag neemt, is het ook minder belastend dan gewone fitness. In tegenstelling tot gewone fitness is EMS fitness niet belastend voor de gewrichten. Hierdoor is het ook mogelijk EMS fitness te volgen wanneer je kampt met gewrichtsklachten. Tevens kan EMS fitness ook gebruikt worden ter ondersteuning van een revalidatieproces. Ook heeft EMS fitness een positief effect wanneer je graag af wil vallen. Door de impulsen die worden afgegeven door de elektroden worden calorieën snel verbrandt en kun je op een eenvoudige manier gewicht verliezen. Wel is het van belang dat je lichamelijke klachten overlegt met jouw instructeur wanneer je graag wil starten met EMS fitness. Dit omdat EMS fitness niet geschikt is voor zwangere vrouwen, mensen met een pacemaker, mensen met epilepsie etc. Wanneer je echter pas bevallen bent is EMS fitness wel aan te raden. Dit om je bekken- en buikspieren snel weer in vorm te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *